29 września 2012

NUTELLA kontra DOMOWA "NUTELLA"

Moje drogie nie wiem jak Wy, ale ja staram się, aby mój jadłospis pozbawiony był kalorycznych słodyczy (szczególnie cukrów i zawartych w nich tłuszczów utwardzonych). Jednocześnie jako mama staram się, aby mój maluszek poznał świat niezdrowych słodkości możliwie jak najpóźniej. Zatem szperając po internecie znalazłam przepisy gdzie korzystając z produktów naturalnych można wyczarować w krótkim czasie dobrą "domową nutelle". Oczywiście jest wiele innych przepisów na lżejsze i zdrowe słodycze, dlatego zachęcam do szperania i wdrażania przepisów możliwie jak najczęściej.



W związku z tym przeprowadziłam analizę kaloryczną i składnikową. I oto co wyszło  :

Nutella wartość kaloryczna w 100g produktu 544 kcl ( swoją drogą odczytanie tej wartości nie jest możliwie bez szkła powiększającego)
Zawartość tłuszczu w 100 g   - 31 g
Węglowodany - 56 g / 100g
Białko - 6,8 g / 100g



Skład : cukier, olej roślinny, orzechy laskowe(13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat






A teraz "domowa nutella - równie smaczna i słodka wartość kaloryczna max 200 kcl 


 

Skład : pół kostki masła, łyżka zmielonych suszonych daktyli, 1,5 łyżki karob, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, olejek waniliowy do smaku

Stosunek 540 kcl/100g do 200 kcl/100g mnie wystarczająco przekonuje do "domowej nutelli" a dodając do tego jeszcze czynnik zdrowotny (skład "domowej" jest nieporównywalnie zdrowszy) warto poświęcić 10 min na zrobienie masełka w domku.
Polecam !!!!

Larysa

2 komentarze:

  1. que buena pinta tienee!! me encantaa :)

    pásate por mi blog que tengo nuevo DICTIONARTY OF FASHION #3
    http://sweet-perdition.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  2. Gracias, muy bueno - Recomiendo:)Tu blog es genial ! Estilizationes que son muy cool ! Saludo :)

    OdpowiedzUsuń